piątek, 17 marca 2017

Właściwości owoców


 1. Awokado posiada wiele cennych składników odżywczych, między innymi witaminę E, która neutralizuje wolne rodniki, przyśpieszające starzenie się skóry. Z punktu widzenia zdrowotnego owoce awokado obniżają poziom cholesterolu, rozszerzają naczynia krwionośne, zmniejszają podatność na powstawanie zaćmy. Ale uwaga! Awokado zawierają dużo tłuszczu.


 2. Cytrusy. Choć ich renoma jako owoców zawierających najwięcej witaminy C jest nieco przesadzona, to jednak posiadają one jeszcze inną ważną zaletę; wspierają walkę z nowotworami. W ich miąższu wykryto aż 58 składników o działaniu antynowotworowym. Jeden z nich - glutation - zawarty w białej łupce znajdującej się pod skórką mają wszystkie cytrusy, a najwięcej pomarańcze. Innym ważnym składnikiem przeciwnowotworowym jest glukarat.

3. Ananasy zawierają cukier, stosunkowo niewiele witamin, ale za to sporo składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, magnez, fosfor, a zwłaszcza dużo manganu. W ananasach występuje wyjątkowo wartościowy enzym ułatwiający trawienie białka - bromelina. Ananasy działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Mają ponadto właściwości estrogenopodobne, dzięki czemu pomagają w gojeniu złamań i zapobiegają osteoporozie.

4. Banany są naturalnym środkiem dopingującym, dodającym energii. Jeden banan to około 95 kalorii oraz 20,9 g cukru,  75,1 g wody,  1,2 g protein, 2,3 g skrobi, tylko 0,3g tłuszczu,  aż 3,1 g błonnika, a przede wszystkim sporo witaminy B1, B12, B6 i C. Ze względu na wysoką zawartość błonnika są wskazane dla ludzi z podwyższonym cholesterolem we krwi. Znajdujący się w nich potas wpływa korzystnie także na osoby z nadciśnieniem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz